Avto

Zakaj se Nevadi izplača milijardna subvencija Tesli

Guverner Nevade Brian Sandoval je seštel številke in ukrepal: brezposelnost bo reševal z milijardo evrov Tesli, ki naj bi v Nevadi ustvarila okoli deset tisoč novih delovnih mest.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

18.09.2014 22:30
Čas branja: 2 min

Ameriška zvezna država Nevada se je še pred nekaj leti bojevala z najvišjo, 14,5-odstotno, brezposelnostjo v zgodovini. Zdaj je ta 7,7-odstotna (julija je bilo brez dela 105 tisoč ljudi), kar pa je še vedno med najvišjimi v ZDA. Zato je njen guverner Brian Sandoval sprejel enega najdrznejših ukrepov v zgodovini te države - privabil je megavlagatelja Teslo.

tesla-baterija-bl.1411063637.jpg.o.600px.jpg
Teslove baterije bodo od leta 2017 prihajale iz nove megatovarne v Nevadi. Foto: Bloomberg

Z zgodovinskim ukrepom nad brezposelnost

Paket, ki ga ustanovitelj Tesle Elon Musk ni mogel zavrniti, vsebuje za milijardo evrov subvencij v obliki oproščenih davkov na zemljišče in dohodnino v prihodnjih desetih letih ter oprostitev lokalnih davkov v prihodnjih 20 letih. Sandoval je dodal še za 150,6 milijona evrov vreden paket dodatnih davčnih subvencij, znižano ceno elektrike za tovarno in še 95 milijonov evrov, s katerimi bodo pocenili zavarovalne police tesel. Sandovalov predlog je v senatu doživel popolno podporo.

V boju za tovarno še druge zvezne države

20

tisoč delovnih mest bo v 20 letih ustvarila Teslova tovarna v Nevadi, od tega okoli polovico v tej ameriški zvezni državi.

1

milijardo evrov bo v obliki oproščenih davkov Tesli namenila Nevada.

Za Teslovo tovarno so se poleg Nevade potegovali še Kalifornija, Teksas, Nova Mehika in Arizona, zataknilo pa se je pri predpisih prodaje Teslovih avtomobilov. Le v Nevadi bodo namreč Musku dovolili prodajo tesel zgolj v lastnih prodajnih centrih, zasebniki torej ne bodo prišli do trgovske pogodbe. Druge države pa niso privolile v omejevanje konkurenčnosti.

Kaj za prijaznost dobi Nevada

Elon Musk se bo radodarnosti guvernerja Nevade oddolžil z gradnjo megatovarne baterij v industrijskem parku, 15 milj oddaljenem od mesta Sparks v Nevadi, ki bo zaposlovala okoli 6.500 ljudi, delo pa bo dobilo še tri tisoč gradbenih delavcev. Tovarna, ki bo po načrtih postavljena do leta 2017, s polno močjo pa bo delovala od leta 2020, naj bi v 20 letih ustvarila 20 tisoč novih delovnih mest, od teh polovico v Nevadi, in 70 milijard evrov prihodkov. Musk se je ob tem zavezal: če bo v prihodnjih desetih letih v Nevadi zapravil manj kot 2,7 milijarde evrov, bo moral vrniti del državnih subvencij.

Tesla s cenejšimi baterijami v množice

Rezultat dogovora med vlado Nevade in Teslo bo največja tovarna baterij za električne avtomobile na svetu, ki bo Teslo stala 3,5 milijarde evrov, proizvajalcu pa pomagala do znižanja cen prihodnjih modelov, s katerimi bo lahko vstopil v množice. Baterije, ki jih bo Tesla v Nevadi izdeloval s pomočjo tehnološkega partnerja Panasonica, bodo vgrajene tudi v tretji Teslov model, ki bo na trgu stal manj kot 28 tisoč evrov, s polno baterijo bo lahko prevozil 320 kilometrov.

Z njegovo pomočjo pa želi Tesla že prihodnje leto preseči prodajo sto tisoč avtomobilov na leto in tako kot prvi vstopiti na množični trg električnih avtomobilov. Elon Musk je za Wall Street Journal poudaril, da je glavni namen megatovarne pocenitev baterij, ki danes pomenijo prek 30 odstotkov stroška proizvodnje električnega avtomobila. S subvencijami Nevade in nizkimi stroški proizvodnje, za katero bo energijo črpal iz sončnih elektrarn in geotermalnih virov, meni, da mu bo to uspelo.

Teslove litij-ionske baterije lahko skladiščijo deset gigavatnih ur elektrike na leto, kar zadošča za oskrbo tisoč gospodinjstev.

Vlagal bo tudi japonski Panasonic

Poleg Nevade bo v novo tovarno vlagal tudi japonski Panasonic, dozdajšnji izdelovalec baterij za Teslove baterije. Po navedbah Reutersa bodo Japonci namesto v razširitev dozdajšnje tovarne v Teslovo vložili med 140 in 210 milijoni evrov začetnega kapitala v obliki proizvodne opreme in tehnologije, v nadaljevanju pa, odvisno od proizvodnih količin, skupaj do 700 milijonov evrov.

Širša uporaba novih zmogljivih baterij

Avtomobilska panoga pa v zvezi s to naložbo morda ni edina tarča Elona Muska.

Po analizi Morgan Stanleyja lahko nove litij-ionske baterije skladiščijo prek deset gigavatnih ur električne energije na leto, kar zadošča za oskrbo z elektriko za tisoč gospodinjstev, kar bi lahko proizvajalcu odprlo vrata še v druge panoge.

tesla-x-bl.1411063638.jpg.o.600px.jpg
Športni terenec tesla X je tretji model ameriškega proizvajalca, s katerim bo ta poskušal zapeljati na množični trg električnih vozil. Prihodnje leto Tesla načrtuje proizvodnjo sto tisoč tesel S in X. Foto: Bloomberg

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
International
Why the EU's New Migration Pact Matters
FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
ESG
Zakaj je ESG tako visoko na agendi vodilnih
ESG
Kje smo pri ESG
ESGAna Ivančič Zakaj je ESG tako visoko na agendi vodilnih

Analiza: ESG prinaša večje dohodke, prihranke pri stroških, večji je delež motiviranih zaposlenih in večja je verodostojnost blagovne znamke.

FINANCE
Manager
Balon trga električnih vozil resno pušča
Manager
VZPONI IN PADCI
ManagerTilen Humar Balon trga električnih vozil resno pušča

Prodaja e-avtov se je po večletni rasti prvič znašla v rdečem. Delnice največjih proizvajalcev (še) ne gredo ravno za drobiž, so pa vredne že tudi dve tretjini manj kot še pred nekaj leti. Kako (ne)srečen epilog zgodbe elektrifikacije vozil se trenutno kaže? Čeprav revolucionarna vizija prvega človeka pešajoče Tesle napoveduje drugače, bo za vlagatelje bolj verjetno slabši kot za same uporabnike e-vozil, vrednotenja namreč kažejo, da prostora za nadaljevanje upadanja tečajev še ni zmanjkalo.

FINANCE
Vlagatelj Maks
Grem v bitko proti debelosti: kupil sem delnico Novo Nordiska
Vlagatelj Maks
VLAGATELJ MAKS
Vlagatelj MaksVlagatelj Maks Grem v bitko proti debelosti: kupil sem delnico Novo Nordiska

Cilj ni kupovati poceni delnice, ampak dobre delnice, tudi ko se zdijo drage.

FINANCE
Podjetnik
NASVET Kako brati bilance
Podjetnik
Vse na enem mestu
PodjetnikŠpela Mikuš NASVET Kako brati bilance

Na kaj morate biti letos posebej pozorni, ko se poglabljate v številke poslovnih partnerjev, konkurence, strank ...