Avto

25 nasvetov, kako do pravega avtomobila

Kakšnega sploh potrebujete, kako si izpogajati najboljšo ceno in katere informacije morate pridobiti, da sestavite celotno stroškovno bilanco avtomobila

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

20.08.2014 22:30
Čas branja: 5 min

Nakup avtomobila je aktualna tema v prihajajočih mesecih, saj se kupci po poletnih dopustih vsako leto zbudijo in izboljšajo prodajne številke. Vsakič znova pa je aktualno vprašanje, kateri, za koliko, s kakšnim motorjem, opremo, kdaj, kako ga financirati in podobno. Pripravili smo 25 nasvetov, ki vam bodo pomagali do pametnega nakupa avtomobila.

avto-ss.1408564466.jpg.o.600px.jpg
Izbira avta vselej pomeni boj med razumom in čustvi. Foto: Shutterstock

1. Postavite si cenovne okvirje

Odmerite sredstva, ki jih nameravate zapraviti za avto. Gotovino ali mesečni obrok, ki vašemu proračunu ne bo zadal usodnega udarca.

2. Merilo naj bodo potrebe, ne želje

Raziščite svoje potrebe po velikosti, zasnovi in zmogljivosti avtomobila, jih zapišite in sledite pri izbiri avtomobila. Želje odrinite na stran, čustva držite na vajetih.

3. Sledite in pozorno berite akcije

Sledite akcijam in natančno preverite, kaj vsebujejo in kakšen je dejanski prihranek oziroma končna cena. Vsebina akcijskih ponudb se namreč pogosto spreminja z vidika komuniciranja. Cena, ki jo boste plačali za avto, pa le redko. Če akcijo zamudite, brez panike. Prihodnji mesec boste avto dobili za podobno ceno.

4. Raziščite trg

Ceno za enak avto preverite pri vsaj treh prodajalcih.

5. Prva ponudba je šele začetek

Ko dobite ponudbo, naročite jo po telefonu ali elektronski pošti, prodajalca obiščite še v salonu in si izpogajajte še boljše pogoje - nižjo ceno, brezplačno opremo ali servise. Če vas ne bo želel izgubiti, danes si trgovci tega res ne morejo več privoščiti, vas ne bo zavrnil.

6. -50 je lahko dražje kot -40

Ne glejte le na višino popusta, pomembna je končna cena. Prodajalec lahko umetno dvigne ceno avta na ceniku - ta ni zapečaten, cene so le priporočene -, poveča popust, avto pa je lahko vseeno dražji kot pri drugem trgovcu.

7. Ko jim teče voda v grlo...

Avto kupujte ob koncu meseca, ko vam trgovci zaradi doseganja mesečnega načrta morda namenijo še kakšno ugodnost.

8. Fenomen letnika še živi

Avto kupujte konec leta, če ga seveda ne potrebujete prej, saj so takrat nekateri avtomobili še nekoliko cenejši. Čeprav je merilo za letnik avta prva registracija, in ne datum izdelave, je fenomen starega letnika ostal. Spodbujajo pa ga predvsem trgovci znamk, ki želijo ob koncu leta pospešiti prodajo.

9. Ne čakajte na maj

Čeprav denimo spomladi pride nov model vašega izbranca, ta ni nujno boljša izbira. Stari modeli so lahko z vidika zanesljivosti celo še boljši, saj so v dolgih letih preboleli vse otroške bolezni, na stara leta pa so izgubili nekdanji blišč in tudi ceno. Zakaj pa mislite, da je Citroën več kot deset let prodajal xsaro picasso, in to odlično?!

10. Prvi ali drugi, le da je nov

Ne bojte se že registriranih in nato odjavljenih avtov z nič kilometri - so le primer, kako še za nekaj sto ali celo tisoč evrov ceneje kupiti nov avtomobil. To, da boste uradno drugi lastnik, v resnici pa boste prvi, naj vas ne moti. Pametnega kupca, ki bo po petih letih kupil avto od vas, pa tudi ne bo. Trgovec vas s takšnim avtom ne želi opehariti. Avto je registriral, da je dosegel mesečni načrt in tako morda pridobil dodaten bonus, ki ga lahko pretopi v nižjo ceno.

11. Lizing ni bavbav

Nekateri se nakupa prek lizinga otepajo kot hudič križa. Ali jih moti nelastništvo avta ali strah pred tem, da bi jim ga lizinška hiša zasegla, ni povsem jasno. A lizing in posojilo sta lahko elegantna rešitev težave mobilnosti, še zlasti z vidika predvidljivosti mesečnih stroškov in seveda takrat, ko avta pač ne morete v celoti plačati z gotovino. Tudi pri lizingu ali posojilu ne sprejmite prve ponudbe, pogajajte se, raziščite trg!

12. Garancija že, kaj pa njena vsebina

Pozorno preberite garancijske pogoje. Daljša garancija je velika dodana vrednost, nepoznavanje podrobnosti pogojev ter razlike med kritji tovarniške garancije in jamstvom, ki ga ponuja prodajna mreža, pa vam lahko zagreni življenje in podraži nakup.

13. Servis: koliko in kako pogosto

Pozanimajte se o ceni in pogostosti rednih servisov, razlike so precejšnje. Ni redkost, da imajo imenitne znamke poceni servise, tiste manj imenitne pa drage.

14. Kaj pa, ko poči?

Dokler je pločevina cela, mehanske napake pa krije garancija, je vse v redu. Ko pa poči, je treba po nakupih rezervnih delov. Njihove cene pa so, glede na znamko in tudi model, zelo različne.

15. Tudi hlače pomerite...

Avto si vselej oglejte v živo, če je to le mogoče, ga preglejte, preiščite in pretipajte. Morda vas bo kaj tako motilo, da ne boste mogli živeti z njim.

16. ... in se pretegnite

Vsaj na kratko ga preizkusite - po nakupu bo prepozno ali pa zelo drago, če ga boste hitro zamenjali za drugega. Takšni primeri niso osamljeni, pravijo trgovci.

17. Dizel ali bencin?

Nizka cena je relativna tudi pri izbiri motorja. Bencinski motorji so vselej cenejši od dizelskih, a stroški lastništva avta z dizelskim motorjem so zaradi nižjih stroškov goriva in manjšega upada vrednosti lahko nižji. Zato si naredite natančen izračun, kdaj se vam doplačilo za dizel splača. Dizelski motorji imajo tudi drugačne lastnosti kot bencinski, so denimo bolj prožni, zato prijetnejši za vožnjo. Določene prednosti imajo tudi sodobni bencinski motorji. Preizkusite oba.

18. Eko se splača

Vam je vseeno za okolje, se požvižgate na izpuste ogljikovega dioksida? Vseeno iščite avto z majhnimi izpusti, če premija za ta privilegij seveda ni previsoka, saj je ta manj obdavčen, ima manjšo porabo in je čez nekaj let vreden več kot njegov požrešni dvojček.

19. Ne bojte se elektronike

Elektronika je sicer lahko muhasta, a danes si sodobnega avtomobila brez te ne predstavljamo več. Motorju zmanjšuje žejo, kolesom preprečuje zdrse, vozniku pa lajša življenje za volanom.

20. Bojte se samega sebe

Zračne blazine, zavorni ABS in stabilizacijski sistem ESP resda niso tako seksi kot velika aluminijasta kolesa in dvojni dimnik pod zadkom. A ko bo šel avto po svoje, bodo ti dodatki odslužili vsak vložen cent.

21. Nezvestoba ni greh

Blagovna znamka avtomobila naj bo le za okvirno predstavo, kaj lahko od avtomobila pričakujete z vidika tehnologije, varnosti in udobja. Tudi kako dobro ga boste prodali čez nekaj let. Nikakor pa se blagovne znamke ne oklepajte za vsako ceno, saj vas zvestoba lahko prikrajša za še boljši avto, ki ima pač drugačen znak na nosu. Danes so razlike med avtomobili različnih znamk manjše kot nekoč, vgrajenih imajo vse več enakih delov.

22. Brez muje se poceni ne zavaruje

Zavarovanje, AO, AO+ in svetujemo še kasko, vam lahko uredi trgovec. Ni pa nujno, da je to najcenejša možnost. Zato se obrnite še na zavarovalniškega agenta in si izpogajajte ugodno ceno. S to ponudbo pa poskusite še vsaj pri dveh zavarovalnicah. Ob tem razmislite o odkupu prve škode. Malo večji vložek se vam bo morda povrnil v obliki nezmanjšanega bonusa po morebitni nesreči. O tem, kako pridobiti najugodnejše avtomobilsko zavarovanje, smo s skrito kamero preverjali v julijski reviji Moje finance (Skrita kamera: barantali smo za Mitjevo avtomobilsko zavarovanje).

23. Laž ima kratke noge

Pri pogajanju za ceno z različnimi prodajalci ne uporabljajte izmišljenih cen. Prodajalci iz različnih trgovskih hiš se med seboj poznajo, obenem poznajo sestavo cene z maržo vred, zato vas bodo hitro spregledali.

24. Poceni je lahko drago

Ne kupujte po pravilu najnižje cene. Avto z dna cenika je praviloma, a ne vedno, zelo skromno opremljen. Tako skromno, da boste z njim nezadovoljni, hkrati ga boste po nekaj letih z veliko muko in za manj denarja prodali novemu lastniku.

25. Od »viška« boli glava

Ne kupujte prebogatih paketov opreme, čeprav se ti na prvi pogled zdijo ugodni. Nekaterih delov opreme ne boste nikoli potrebovali oziroma bodo celo moteči. Usnjeni sedeži so denimo manj prijetni od sedežev iz blaga, saj so poleti vroči, pozimi pa hladni. Strešno okno pri večini avtov zniža streho, velikani boste njene ostre robove spoznavali vsak dan znova.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
IKT
Poslovanje v segmentu B2B je vse bolj digitalno - kako daleč smo v Sloveniji?
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTKlemen Koncilja Poslovanje v segmentu B2B je vse bolj digitalno - kako daleč smo v Sloveniji?

Slovenija je ob pospešku digitalizacije posla ostala zadaj, vsaj kar zadeva spletno poslovanje B2B. Še vedno se namreč ukvarjamo predvsem s CRM.

FINANCE
Transport in logistika
Črna luknja železniških naložb: vlagamo veliko, kdaj pridejo učinki?
Transport in logistika
Infrastruktura
Transport in logistikaNataša Koražija Črna luknja železniških naložb: vlagamo veliko, kdaj pridejo učinki? 1

Bi lahko prenovo železnic načrtovali bolj racionalno? Cene gradbenih del vrtoglavo naraščajo, projekti se vlečejo več let in se dražijo, učinki na potovalne hitrosti pa so skromni. Zakaj?

FINANCE
Okolje & energija
To so kandidati za energetske nagrade Financ 2024
Okolje & energija
Okolje & energijaNataša Koražija To so kandidati za energetske nagrade Financ 2024

Letošnje energetske nagrade Financ bomo podelili na konferenci Dnevi energetikov, ki bo 16. in 17. aprila.

FINANCE
Prevozi
Stroji v vlogi prevoznikov, reševalcev in motilcev prešibkega omrežja
PRO
Prevozi
Prevozi
PrevoziRedakcija Prevozi Stroji v vlogi prevoznikov, reševalcev in motilcev prešibkega omrežja (PRO)

Transport poganjajo stroji, tovornjaki, dostavniki in drugi. V drugačnih konfiguracijah živijo življenje delavcev, denimo na poplavnih območjih Črne na Koroškem, ki smo jo obiskali sredi februarja.

FINANCE
Manager
S presežnim denarjem od odpornosti do antifragilnosti
Manager
ManagerBoštjan Usenik S presežnim denarjem od odpornosti do antifragilnosti

Vodilni vsakega slovenskega podjetja bi sami zase morali vedeti, zakaj poslujejo tako, kot poslujejo, a se hkrati vprašati, ali je to tudi najboljša pot za podjetje dolgoročno. In naj cilj ne bo zgolj vzdrževanje odpornosti, temveč pridobivanje dolgoročne antifragilnosti podjetja na globalni ravni.

FINANCE
Manager
Slovenci in banke: lani najmanjša rast vlog gospodinjstev po letu 2013
Manager
VARČEVANJE
ManagerJurij Šimac Slovenci in banke: lani najmanjša rast vlog gospodinjstev po letu 2013

Neto vplačila v vzajemne sklade pa so se glede na predlanskim povečala za 60 odstotkov.

FINANCE
Manager
Bežanje pred politično, okostenelo in oholo Ljubljano
Manager
Frankloskop
ManagerPeter Frankl Bežanje pred politično, okostenelo in oholo Ljubljano

Če centralna oblast tako rada para to, kar šiva, in če je hkrati ne tako zelo redko ohola, politična in okostenela, je logično, da lokalni živelj želi izvesti nekakšen mehak in demokratičen »državni udar« oziroma ustanoviti bolj agilne pokrajine.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)