Avto

Ne pozabite sončnih očal, denarnice, dobre glasbe in pijače

Ali znate iz glave našteti vsaj pet stvari, ki jih je priporočljivo imeti pri roki na daljši poti? Ne skrbite, pomagali vam bomo, saj se na kakšno najbrž le ne bi spomnili

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

01.08.2014 08:18
Čas branja: 3 min

Vreme še kako vpliva na naše počutje, hkrati pa je pripravna iztočnica za začetek pogovora - sploh če je kislo in letnemu času povsem neprimerno. Debata potem zavije nekam med ogrevanje, topla oblačila (brez njih bodo razumljivo lepa dekleta na novem Pirellijevem koledarju), vroče napitke in sanjarjenje o krajih obsijanih s soncem, sploh ker te dni obvezno sledi tudi vprašanje: kdaj in kam na dopust?

Nekateri so z njim zaključili in so v polnem delovnem ritmu, drugi so že na lepšem, tretji pa se nanj šele pripravljajo. Predvsem za tiste, ki bodo na pot krenili z osebnim vozilom je priporočljivo, da nekaj minut posvetijo pripravi na vožnjo in nujno potrebnim stvarem. Da, tudi vrečka za smeti in rezervni ključi naj ne bi manjkali vmes! Prvega se denimo zavedajo pri Škodi, kjer je preprosto držalo za smeti del opreme.

skoda_rapid_vrecka_za_smeti.20140801080209.jpg.s.600px.jpg

Za poletne mesece velja, da smo na cesti bolj izpostavljeni prometnim nesrečam, saj se vožnja v marsičem razlikuje od vožnje v drugih obdobjih leta, hkrati so ceste zaradi številnih turistov tudi bolj obremenjene. Povečano število nesreč pripisati predvsem utrujenosti voznikov, neprimerno vzdrževanim vozilom, nepozornosti udeležencev in neprilagojenosti vremenskim ter posebnim prometnim razmeram. Da bi na cilj prispeli varno in brezskrbno, si morda velja še enkrat prebrati 10 nasvetov za varno vožnjo poleti. Vožnja pa bo varnejša tudi, če boste s seboj imeli nekaj nepogrešljivih reči.

K temu pripomore tudi vožnja s sončnimi očali, na poti pa se pogosto zgodi, da težko najdete primerno radijsko postajo. Poskrbite torej za glasbo, obvezen spremljevalec na dolgi poti je zaradi suhega zraka v avtu tudi brezalkoholna pijača, nikar ne pozabite na denarnico, v navigacijsko napravo pa pot določite že preden speljete - ali pa si pot še pred odhodom poglejte s pomočjo zemljevida. Komplet prve pomoči in odsevni jopič sta tako ali tako obvezna, v avtu pa je priporočljivo imeti tudi - vrečko za smeti. Njen namen je jasen, iz neprijetne situacije ob izgubi ključev pa vas lahko odreši rezervni ključ, samo ne imejte ga v vozilu.

soncna_ocala_dekle_avto.20140801080752.jpg.c.600px.jpg

V primeru da imate Teslo, bo na vaši poti nepogrešljiv tudi priključni kabel za elektriko. Od avgusta jo boste lahko zastonj hitro napolnili tudi v Ljubljani na eni izmed šestih superpolnilnic pri hotelu Four Points. Slovenija pa je te dni tudi na ruskem zemljevidu, saj se pri nas na obisku mudijo predstavniki iz koncerna Machinery & Industrial Group. Namen obiska je stkati vezi in poslovno sodelovanje z novimi dobavitelji, posamezna slovenska podjetja združena v slovenski avtomobilski grozd v Rusijo sicer izvozijo za dobrih 70 milijonov evrov izdelkov.

avto po delih

Zadnji teden je bil tudi v znamenju dveh Jeepovih novosti, jeseni bosta pri nas namreč na voljo nova modela renegade in cherokee. Ta si platformo deli z italijansko lepotico, Alfa Romeo giulietto, kjer smo spoznavali njene čare v prenovljeni podobi in občudovali karizmo, s katero ne osvaja zgolj svojih oboževalcev. Prenove je bil deležen tudi Toyotin yaris, ki smo ga popeljali po nemškem Dusseldorfu in okolici. Po novem je bolj živahen in mladosten in bo na cesti po zaslugi evropskega šarma gotovo prej opazen, kot je bil predhodnik. Hibrid seveda ostaja v ponudbi, še več, delež takšnih malih samurajev želijo Japonci še povečati.

jeep_cherokee4.20140728142224.jpg.c.600px.jpg

V prihodnosti se nam obetata še novi Mercedes vito, BMW X2, Kia sorento in prenovljeni Porsche cayenne, Google pa bi se utegnil zavihteti med pomembne igralce v avtomobilski industriji. Seveda na račun samovozečih avtomobilov. Audi A8 sicer ne zna peljati sam, a ob takšnem zlitju razkošja in tehnike je vožnja zgolj v užitek. Čeprav je treba zanj globoko seči v žep pa tudi pri nas nima težav z iskanjem kupcev.

Kljub krizi pa več kupcev kot v minulih letih pri nas najdejo tudi avtomobili iz skupine PSA, Renault-Nissan in Volkswagen. Leta 2008 si je trojica po naši analizi rezala 53 odstotkov trga novih osebnih vozil, letos pa je njihov delež zrasel za 13 odstotnih točk, na 66 odstotkov. Časi so sploh odlični za avtomobilske proizvajalce, so pokazale zadnje objave poslovnih rezultatov.

Ste zamudili naše prejšnje pismo?

Če še niste prijavljeni na moje pismo - prijavite se in naslednje pismo boste prejeli prihodnji petek v e-poštni nabiralnik. Zagotovite si pregled avto panoge na enem mestu, delite ga tudi s prijatelji, sodelavci,...Prijavite se tu!

Prijeten vikend Vam želim

Matej Kačič, novinar portala avto.finance.si

P.S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Avto
To so prihajajoči Volkswagnovi avtomobili, ki jih ne bo poganjala elektrika
Avto
AvtoJure Šujica To so prihajajoči Volkswagnovi avtomobili, ki jih ne bo poganjala elektrika 1

Ob novih modelih s klasičnimi motorji se bodo pri Volkswagnu v prihodnjih letih posvetili tudi polnim hibridom. Tiguan allspce medtem dobiva naslednika z drugačno podobo kot novi tiguan in povsem novim imenom.

FINANCE
Topjob
Top službe – ESA, LTH Castings, NLB, Danfoss, Comtrade, Unior, Gorenjska banka ...
Topjob
TopjobTOP JOB Top službe – ESA, LTH Castings, NLB, Danfoss, Comtrade, Unior, Gorenjska banka ...

Pregledali smo ponudbe na trgu dela za strokovni kader in izbrali najboljše

FINANCE
Vlagatelj Maks
Kupil sem delnico še enega podjetja na področju čipov
Vlagatelj Maks
VLAGATELJ MAKS
Vlagatelj MaksVlagatelj Maks Kupil sem delnico še enega podjetja na področju čipov

O delnici je nedavno spregovoril prvi mož Nvidie Jensen Huang

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
L. Mesec po srečanju socialnih partnerjev: Zdaj se bomo ukvarjali z davki in pokojninami!
Finance
ČASOVNICA
Tanja Smrekar L. Mesec po srečanju socialnih partnerjev: Zdaj se bomo ukvarjali z davki in pokojninami! 11

Naredili smo pregled nekaterih pričakovanih izhodišč za pokojninske in davčne spremembe, vsaj večjih premikov pa še ne pričakujte letos; Mesec napoveduje tudi red na inšpektoratu za delo

FINANCE
PMM
Občina Logatec z družbo T-2 v nadgradnjo platforme Logatec Supermesto
PRO
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostFinance prPRO Občina Logatec z družbo T-2 v nadgradnjo platforme Logatec Supermesto (PRO)

Platforma bo po besedah župana Berta Menarda služila kot centralno mesto za dostop do informacij in občinskih storitev za zaposlene na občini, občane ter obiskovalce. V prihodnosti nameravajo namreč vanjo dodati še več storitev, ki bodo olajšale komunikacijo z občino in uporabo občinskih storitev prek mobilnih ali spletnih aplikacij.

FINANCE
Razkrite bilance 2023: kako so lani poslovala podjetja politikov, znanih odvetnikov, lobistov, profesorjev ...
Finance
letna poročila
Jurij Šimac Razkrite bilance 2023: kako so lani poslovala podjetja politikov, znanih odvetnikov, lobistov, profesorjev ... 4

Komu je sprememba oblasti slabo dela, kdo se je znebil dolga in kateri profesor se je lotil trgovanja z elektriko.