Avto

Prenovljeni porsche cayenne tudi z električnim kablom

Poleg rahlo spremenjenega videza, novega bencinskega motorja in bogatejše opreme prenovljeni cayenne jeseni prinaša tudi električni kabel - na voljo bo namreč tudi kot priključni hibrid

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

31.07.2014 08:17
Čas branja: 2 min

Ko je Porsche leta 2002 predstavil velikega športnega terenca cayenna, so se nekateri oboževalci kultnih športnikov iz Stuttgarta prijeli za glavo, češ, to ne more biti pravi porsche. Prodajne številke so jim zaprle usta, v dveh generacijah je na ceste zapeljalo skoraj 600 tisoč teh zmogljivih orjakov, jeseni pa na ceste prihaja prenovljeni model.

Porsche-2014-Cayenne07-be.1406787324.jpg.o.600px.jpg

Porsche cayenne je kupcem skozi čas poleg prepričljivih in močnih motorjev, prostornosti, visokega sedenja na petih sedežih ter bogate serijske in dodatne opreme ponujal tudi obilico užitkov v vožnji ter značilni Porschejev dizajn. Od oktobra bo cayenne kupce lovil oblikovno in tehnično osvežen, ciljal pa bo tudi na ekološko ozaveščene kupce.

Prvi priključni hibrid v razredu

Prenova po štirih letih cayennu prinaša več opreme in novi biturbo bencinski motor, a glavna stvar je električni kabel. Cayenne bo namreč kot prvi v razredu prestižnih SUV na voljo tudi kot priključni hibrid, za kar bodo kupci v Nemčiji odšteli dobrih 82 tisočakov. Tehnološki napredek v primerjavi s predhodnikom je precejšen. Novi model ima tako litij-ionsko baterijo z zmogljivostjo 10,9 kilovatnih ur, ki glede na slog vožnje omogoča od 18 do 36 kilometrov vožnje samo na elektriko. Ob tem lahko voznik s pomočjo aplikacije Porsche Car Connect energijsko stanje avtomobila s pametnim mobilnikom odčitava kar na daljavo, pogonska baterija pa se lahko polni med vožnjo ali prek električnega omrežja.

Porsche-2014-Cayenne06-be.1406787325.jpg.o.600px.jpg

Zgolj na elektriko do 125 kilometrov na uro

Moč elektromotorja je skoraj podvojena, na 70 kilovatov (95 konjev), kar velikega terenca zgolj na elektriko požene do hitrosti 125 kilometrov na uro. Pri Porscheju sicer obljubljajo skupno porabo le 3,4 litra za sto prevoženih kilometrov, vendar jo bo realno najbrž težko doseči. Sistemska moč trilitrskega kompresorskega motorja V6 s 333 »konji« in elektromotorjem znaša 416 »konjev«, navora je 590 newtonmetrov. Do stotice štirikolesno gnani cayenne S E-hybrid pospeši v manj kot šestih sekundah ter doseže končnih 243 kilometrov na uro. Ob hibridu bo cayenne na trgu tudi z dvema že znanima dizloma v nosu, bencinskemu biturbo osemvaljniku pa bo družbo delala novost, biturbo bencinski šestvaljnik s 420 »konji«.

Porsche-2014-Cayenne04-be.1406787326.jpg.o.600px.jpg

Kozmetični popravki zunanjosti

Na zunaj se prenovljeni cayenne lahko pohvali s spremembami na sprednjem delu avtomobila, novi so sprednja blatnika, pokrov motornega prostora in tudi posebni usmerniki zraka, ki skrbijo za usmerjanje zraka za hlajenje proti hladilniku polnilnega zraka ter vizualno krepijo dinamičnost. Cayenne je namreč eden izmed redkih SUV, ki ponujajo tudi obilico užitkov v vožnji. Poleg novih biksenonskih žarometov bodo na voljo tudi LED-žarometi, prenovljen pa je tudi zadek. Električno odpiranje zadnjih vrat je zdaj del serijske opreme, na novo so oblikovane tudi izpušne cevi, ki so zdaj integrirane v spodnji del zadka. V notranjosti vozila je nov večfunkcijski športni volan z obvolanskima prestavnima ročicama, zadnji sedeži pa so zdaj še udobnejši in ponujajo več bočne opore.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
TOP Gradbeništvo
Ko se upokoji vodja gradnje
TOP Gradbeništvo
Maša Arko, Maja Koršič Potočnik
TOP GradbeništvoMaša Arko Ko se upokoji vodja gradnje

Kako naprej, ko velik gradbeni projekt trči ob javnonaročniški formalizem zaradi upokojitve odgovorne osebe, na trgu pa ni alternative?

FINANCE
Kako ravnati ob kibernetskih incidentih? Razlagamo v šestih korakih
FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Odlagališče odpadkov za NEK že zdaj presega 227 milijonov evrov
Finance
PREMAJHNA KONKURENCA IN VELIKI STROŠKI
Petra Sovdat Odlagališče odpadkov za NEK že zdaj presega 227 milijonov evrov 2

Do konca obratovalnega časa odlagališča je predviden strošek skoraj 300 milijonov evrov, pravi agencija za radioaktivne odpadke.

FINANCE
ESG
Neprecenljiva vloga dobaviteljev za uspešno rast Skaze v globalni industriji
ESG
Najboljši dobavitelji Skaze
ESGPartner ali podpornik projekta Neprecenljiva vloga dobaviteljev za uspešno rast Skaze v globalni industriji
FINANCE
TOP Gradbeništvo
Globalno bo letos prodaja gradbene opreme malenkost upadla
TOP Gradbeništvo
TOP GradbeništvoVasilij Krivec Globalno bo letos prodaja gradbene opreme malenkost upadla

Analitiki mirijo panogo, saj pravijo, da je upad posledica minulih rasti in da se prodaja vrača na normalne ravni.

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.