Avto

Na hrvaških avtocestah več let zaračunavali napačne cestnine

Na več odsekih oškodovali voznike za milijonske zneske

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

19.04.2014 08:25
Čas branja: 2 min

Javni podjetji Hrvatske autoceste (Hac) in Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ) sta dobro desetletje voznikom zaračunavala napačne cestnine, ker na mnogih odsekih višina cestnine ni ustrezala prevoženi kilometrini. Kot je ugotovila revizija, so na več odsekih oškodovali voznike za milijonske zneske. Popravljeni cenik bodo objavili konec aprila.

V preteklih letih so v Hacu razkrili številne afere in malverzacije pri izgradnji in vzdrževanju mreže hrvaških avtocest, po novem pa so tudi v samem javnem podjetju priznali, da so na mnogih odsekih goljufali voznike, ker so jim zaračunavali dražje cestnine. So pa bile pa na nekaterih odsekih cestnine nižje, kot bi morale biti.

V Hac so pojasnili, da so pri zadnji podražitvi junija 2012 ugotovili pomanjkljivosti v svojem ceniku iz leta 2004.

Da cestnine niso bile sorazmerne prevoženi kilometrini, so ugotovili tudi v podjetju ARZ. Pojasnili so, da so pri izračunih sledili svojim podatkom iz gradbeniških dnevnikov, ne geodetskim izmeram odsekov, ki so se razlikovali tudi za več kilometrov. Pogosto so določene zneske cestnin zaokrožili na več ali na manj kun, nekatere nižje cestnine pa so bile posledica političnih odločitev.

Zato so znova izračunali cestnine za vsak posamezen odsek avtocest ter tudi za vsako skupino vozil. Ko so poudarili, seštevek posameznih odsekov na določeni avtocesti ne bo več drugačen od cestnine za celotno avtocesto. Tako bo osnovna cena prevoženega kilometra na Hacovih avtocestah 46 lip (šest centov), na ARZ pa 48 lip (6,3 centa).

Za eno kuno bo dražja cestnina med Zagrebom in Reko

Gre za avtoceste, ki so v pristojnosti javnih podjetij, kar pomeni, da korekcija ne velja za avtocesto Zagreb-Macelj, kjer je koncesionar AZM, ter za avtocesto v hrvaški Istri, kjer je koncesionar družba Bina-Istra. Popravljene cene, ki jih je potrdilo ministrstvo za morje, promet in infrastrukturo, bodo uveljavili od 28. aprila.

Tako bo cestnina od Zagreba do Splita za prvo skupino vozil, tj. avtomobile, kombinirana vozila in dostavna vozila višine do 1,90 metra, 174 kun (23 evrov), kar je za sedem kun ali slab evro ceneje, kot je bilo doslej. Od Zagreba do skrajne cestninske postaje v Dalmaciji, Karamatići pri Pločah, bo treba odšteti 222 kun (29 evrov) ali šest kun manj, kot je po veljavnem ceniku.

Za eno kuno (13,5 centov) bo dražja cestnina med Zagrebom in Reko, ki bo po novem 70 kun (9,20 evrov) namesto 69 kun, ter med Zagrebom in mejo s Srbijo, ki bo znašala 122 kun (16 evrov) namesto 121 kun. Med Zagrebom in madžarsko mejo pri Goričanu bo nova cena 41 kun (5,40 evrov), kar je za kuno ceneje kot doslej.

Po korekciji cen ob skoraj milijon evrov

Kot so sporočili na spletni strani Haca, bodo izmed 3065 cestnin za vse odseke in vse skupine vozil znižali 1482, zvišali pa 846 cestnin. V ceniku ARZ imajo 780 cen, med katerimi bodo zvišali 452 cen, znižali pa jih bodo 164.

V Hacu glede na prihodke v lanskem letu pričakujejo, da bodo po korekciji cen letno izgubili dobrih sedem milijonov kun (940.000 evrov), v ARZ pa upajo na približno pet milijonov kun (657.000 evrov) dodatnega zaslužka.

Hrvaška vlada namerava oddati v koncesijo več kot 1000 kilometrov avtocest, za katere skrbita Hac in ARZ.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Manager
Za dober zvok: gramofoni, zvočniki in slušalke
Manager
Tehnologija
ManagerMarjan Kodelja Za dober zvok: gramofoni, zvočniki in slušalke

Načini poslušanja glasbe se brez dvoma spreminjajo – vse bolj se zanašamo na storitve pretočne glasbe in vse manj gradimo glasbene arhive. Še vedno pa potrebujemo zvočne naprave in tudi nostalgiji se je težko upreti.

FINANCE
Transport in logistika
Luka Koper: predlog dividende je dva evra na delnico, pol evra manj kot lani
Transport in logistika
Logistika
Transport in logistikaNataša Koražija Luka Koper: predlog dividende je dva evra na delnico, pol evra manj kot lani

Nadzorniki Luke Koper so danes potrdili poročilo za leto 2023 in predlagali razdelitev 28 milijonov od skupaj 43,8 milijona evrov bilančnega dobička

FINANCE
Manager
Pismo iz Cape Towna: prelomne volitve in sporni kandidati
Manager
IZ PRESTOLNIC
ManagerTjaša Bole Rentel Pismo iz Cape Towna: prelomne volitve in sporni kandidati

Ankete kažejo, da bi lahko Afriški nacionalni kongres na majskih volitvah prvič po letu 1994 dobil manj kot 50 odstotkov glasov in bi moral sestaviti večstrankarsko vlado.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Kako visoke dividende bodo letos izplačale banke v Sloveniji?
Finance
bančni dobički
Jurij Šimac Kako visoke dividende bodo letos izplačale banke v Sloveniji?

Po izjemnem letu za poslovanje bank prihajajo tudi izjemne dividende

FINANCE
Cinkarna: Dividendo bomo predlagali, 17. maja bo znano, kolikšno
Finance
DIVIDENDE IN DRŽAVNA POMOČ
Petra Sovdat Cinkarna: Dividendo bomo predlagali, 17. maja bo znano, kolikšno 2

Bistveni popravek po revidiranju čistega dobička, lani je znašal 12,65 milijona evrov, ne 5,5 milijona evrov, kot so poročali na začetku marca

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)