Avto

Nemci osamljeni v prestižnem razredu

Nemške znamke BMW, Audi in Mercedes-Benz trdno držijo prestižni avtomobilski razred, v ZDA jim štrene meša le Lexus

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

17.04.2014 22:30
Čas branja: 2 min

Nemški troboj je ob prelomu leta dobil epske razsežnosti, iz Evrope in ZDA pa se je preselil na Kitajsko, najhitreje rastoči trg za omenjene znamke. Tudi lani je bitko, že deveto leto zapored, dobil nemški BMW. Prodajo je povečal za 7,5 odstotka, na rekordnih 1,66 milijona vozil, k čemur sta največ pripomogla limuzinska serija 3 in kompaktni terenec X1. Če prištejemo še Mini in Rolls-Royce, je BMW prodajo lani okrepil za 6,4 odstotka, na 1,96 milijona vozil. Največjo rast so dosegli v Aziji, na Kitajskem in v Južni Koreji se je prodaja povečala za 20 oziroma 18 odstotkov, za slab odstotek pa je upadla v Evropi.

nemskiavtipal-1397765264-jpg-o-600px.1397765284.jpg

Tekmeca vse bliže BMW

Audi in Mercedes-Benz sta ostala na drugem oziroma tretjem mestu, a sta zaostanek za bavarskim tekmecem zmanjšala. Audi je predlansko prodajo izboljšal za 8,3 odstotka, na 1,58 milijona vozil. Najhitreje pa je rasel Mercedes-Benz, prodajo je povečal za 11 odstotkov, na 1,462 milijona vozil. V Stuttgartu, sedežu Mercedes-Benza, so to veliko rast dosegli predvsem z novo serijo kompaktnih modelov A, B in CLA, veliko si obetajo tudi od novega športnega terenca GLA. Z razkošnim razredom S pa so ohranili prvo mesto v prodaji v tem razredu. Mercedes-Benz se veseli predvsem ameriške zmage, tam je lani v prodaji prvič ugnal BMW.

Razburljiv začetek leta

Prva dva meseca letos sta prinesla presenečenje. Audi se je s prodajo 224.200 vozil zavihtel pred BMW, sicer le za 383 vozil, Mercedes-Benz pa je močno zmanjšal zaostanek za obema Nemcema. V prvih dveh mesecih lani je Mercedes-Benz za Audijem zaostal za 36.800 vozil, v istem obdobju letos le še za 26.647. Marec pa je za Audi in Mercedes-Benz prinesel streznitev, BMW se je v prejšnjem mesecu okrepil za 17 odstotkov in med kupce spravil rekordnih 186.126 avtomobilov. S tem rezultatom se je po prvem trimesečju zavihtel nazaj na prvo mesto, pred Audijem pa si je nabral prednost skoraj 16 tisoč vozil. Obračun po prvem četrtletju tako sporoča, da je BMW prodal 428.259 vozil, Audi 412.850, Mercedes-Benz pa 374.276 vozil.

V Sloveniji je vrstni red enak

Na našem trgu se bije podoben boj, ki je sicer nekoliko zamegljen z izvozom preizkusnih avtov, ki se pojavijo v registracijah. Gledano zgolj po teh podatkih, je lani vodil BMW s 1.393 vozili, sledi pa mu Audi s 1.315 vozili. Mercedes-Benz ima s 768 vozili že velik zaostanek, a v Autocommerceu pravijo, da je rezultat dober, ker pomeni realno prodajo slovenskim kupcem. Poudarjajo še največji delež pri prodaji fizičnim osebam v omenjeni trojici, kjer špekulacije s tržnim deležem niso mogoče. V prvem trimesečju letos je položaj podoben, BMW vodi s 375 registracijami pred Audijem, ki je nove tablice nadel 25 avtomobilom manj. Mercedes-Benz pa je marca presegel številko 200, v prvih treh mesecih je prodal natančno 204 osebne avtomobile.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
BMW se bojuje z močnim evrom
FINANCE
Avto
Za BMW najuspešnejše leto v zgodovini
FINANCE
Avto
Pri BMW stavijo na električno prihodnost
Avto
AvtoUroš Božin Pri BMW stavijo na električno prihodnost 5

Po rekordnem letu se delničarjem BMW napovedujejo rekordno visoke dividende

FINANCE
Avto
Tako je BMW v rekordnem letu kljub manjši prodaji dizlov zmanjšal izpuste CO2
Avto
AvtoUroš Božin Tako je BMW v rekordnem letu kljub manjši prodaji dizlov zmanjšal izpuste CO2 1

V živo spremljamo letno tiskovno konferenco skupine BMW

FINANCE
Avto
Okoljski predpisi bodo odnesli legendarni BMW M3
Avto
AvtoMiloš Milač Okoljski predpisi bodo odnesli legendarni BMW M3 2

Prvega junija se poslavljata BMW M3 in M550i

FINANCE
Avto
Najmočnejši BMW M2 iz Slovenije ušel na splet
Avto
AvtoMiloš Milač Najmočnejši BMW M2 iz Slovenije ušel na splet 2

Slovenski BMWBLOG je dobra dva tedna pred uradnim razkritjem objavil fotografije in podatke o BMW M2 competition. Pobeg iz Sloveniji ni prvi za BMW