Avto

Cena naj ne bo odločilni dejavnik pri nakupu zimskih gum

Veliki AMZS test zimskih pnevmatik je pokazal, da vam za najboljše z dimenzijo 185/60 R15 ni treba odšteti dosti več kot za tiste na repu preizkusa, pri dimenziji 225/45 R17 pa so razlike že večje

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

21.10.2013 13:17
Čas branja: 6 min

Manj kot mesec dni nas loči do zakonsko predpisanega obdobja obvezne uporabe zimske opreme, ki v Sloveniji traja od 15. novembra do 15. marca, vsakdanjik bodo tako popestrile tudi debate o zimskih pnevmatikah.

Za žep je sicer najbolje, če imate za vašega jeklenega konjička že pripravljeno primerno zimsko obutev, a kdor bo to storil letos, je pred težko nalogo: katere pnevmatike izbrati, da bo vožnja varna, denarnica pa ne povsem prazna? Pri pnevmatikah sicer štejejo številne lastnosti: kako se obnašajo na suhi cesti, na mokrem, na snegu, na ledu, njihova glasnost, poraba goriva in obraba. Za varno in zanesljivo vožnjo je pomembna uravnoteženost, kajti le tiste pnevmatike, ki imajo uravnotežene lastnosti, se bodo dobro izkazale v vseh razmerah.

vulkanizer-menjava-gum.1381844043.jpg.s.600px.jpg
Koliko ste pripravljeni plačati za dobro zimsko gumo?

Če voznik nima ustrezne zimske opreme, je globa 40 evrov. Če zaradi tega ovira promet, znaša globa 500 evrov in pet kazenskih točk.

Zimske gume niso namenjene le vožnji po zasneženi ali poledeneli podlagi, bolje od letnih se obnesejo tudi pri nižjih temperaturah. Sodobne zimske pnevmatike imajo na tekalni površini namreč vgrajene lamele, ki omogočajo boljši oprijem, k boljšemu oprijemu pa pripomore tudi dodajanje silike, sintetičnih kavčukov in raznih drugih dodatkov gumeni zmesi. Ključ do podrobnosti, ki lahko bistveno vplivajo na lastnosti določene pnevmatike, se skrivajo v zasnovi pnevmatike - v obliki tekalne površine, vrezanih lamelah ter v izbiri dodatkov gumeni zmesi v pravem razmerju. Pomembno je vedeti, da gumena zmes z leti otrdi, zato na avtomobil ne namestite gum, starejših od štirih let. Trde gume vam v snegu oziroma na mokri cesti ne bodo kaj prida koristile, naj imajo še tako globok profil.

Nemški avtomobilski klub ADAC je pred 40 leti izvedel in objavil prvi test zimskih pnevmatik ter s tem odgovoril, kakšne so razlike med posameznimi pnevmatikami. ADAC so se potem pridružili še drugi avtomobilski klubi, na primer avstrijski ÖAMTC, pa švicarski TCS in v devetdesetih letih prejšnjega stoletja tudi AMZS, prav tako pa tudi porabniške organizacije iz različnih evropskih držav. Nastal je test pnevmatik, ki velja za najbolj kakovostnega, najbolj razširjenega in najbolj vplivnega v Evropi.

Veliki test pnevmatik dimenzije 185/60 R15

V popularni dimenziji 185/60 R15 so tako preizkusili 17 pnevmatik - takšne uporabljajo avtomobili spodnjega razreda, kot so citroen C3, Opel corsa, Peugeot 208, Renault clio, Seat ibiza, Škoda fabia, Toyota yaris ali VW polo. Sedem pnevmatik se je izkazalo s svojo uravnoteženostjo na visoki ravni, hiter pregled cen na spletu pa je pokazal, da so razlike med najbolje (Continental ContiWinterContact TS850, Dunlop Winterresponse 2, Firestone Winterhawk 3, Michelin Alpin A4, Nokian WR D3, Goodyear UltraGrip 8 in Semperit Speed-Grip 2 ) in najslabše (Kormoran Snowpro b2 & Marangoni 4 Winter E+ ) ocenjenimi majhne, za eno zimsko pnevmatiko boste sicer odšteli med 40 in 70 evrov.

zimske pnevmatike 185-60-15

Continentalova guma contiwintercontact TS850 (okoli 60 evrov za kos) se je najbolje izkazala na mokrem cestišču, ki v zimskem obdobju predstavlja največji delež stanja cestne podlage. Pnevmatika je bila najboljša tudi na ledu in snegu, na mokri cesti in snegu ji je bila enakovredna nova Dunlopova guma winter response-2 (okoli 62 evrov). Ta se je odlikovala tudi z najmanjšo porabo goriva. Po vseh kriterijih zelo uravnotežena je bila tudi Firestonova guma winterhawk 3 (okoli 55 evrov), najmanjšo obrabo na testu pa je imela Michelinova guma Alpin A4 (okoli 67 evrov). Kraljica suhe ceste je bila Nokianova guma WR D3 (okoli 57 evrov).

Kormoran Snowpro b2 (okoli 42 evrov) je bila skoraj neuporabna ob zimskih vožnjah po suhi ali mokri cesti, solidna je edino v vožnji po snegu ter ima ugoden kotalni upor. Kormoranova pnevmatika ima med vsemi tudi najdaljšo zavorno razdaljo na suhi cesti - ta je kar 9 metrov daljša kot pri najboljši Nokianovi pnevmatiki. Marangoni 4 Winter E+ (okoli 54 evrov) je solidna le ob zimski vožnji po suhi cesti, poleg tega blesti na področju obrabe, pod kritiko pa je njen kotalni upor, ki je pri testnem avtu dvignil povprečno porabo za 0,4-litra na sto kilometrov.

Kaj pomenijo slabe lastnosti na mokri cesti, najbolje dokazuje podatek, da avto z Marangonijevimi pnevmatikami potrebuje kar 18 metrov daljšo zavorno pot za zaustavitev od hitrosti 100 km/h kot pa avto s Continentalovimi pnevmatikami, ki so imele najkrajšo zavorno pot.



Nekaj nasvetov za lažjo izbiro primernih zimskih pnevmatik (185/60 R15), ker so prilagojeni individualnim željam in potrebam.



Pnevmatike za tiste, ki pričakujejo predvsem dobro obnašanje na snegu ter na mokri vozni podlagi:



1. Continental ContiWintercontact TS 850



2. Dunlop Winterresponse 2



3. Vredestein Snowtrac 3 (okoli 61 evrov)



Pnevmatike za tiste, ki pričakujejo predvsem dobro obnašanje na suhi vozni podlagi:



1. Nokian WR D3



Pnevmatike za tiste, ki pričakujejo nižjo porabo goriva:



1. Dunlop Winterresponse 2



2. Semperit Speed-Grip 2 (okoli 63 evrov)



3. Continental ContiWinterContact TS 850



4. Michelin Alpin A4



Pnevmatike za tiste, ki pričakujejo čim nižjo obrabo:



1. Michelin Alpin A4



Pnevmatike za tiste, ki si želijo najbolj vsestransko:



1. Continental ContiWintercontact TS 850



2. Dunlop Winterresponse 2



3. Michelin Alpin A4



4. Firestone Winterhawk 3



5. Nokian WR D3



Pnevmatike za tiste, ki si želijo čim manj hrupa:



1. Firestone Winterhawk 3



2. Continental ContiWintercontact TS 850

Veliki test pnevmatik dimenzije 225/45 R17

V dimenziji 225/45 R 17 H so preskusili 15 pnevmatik, ki jih uporabljajo avtomobili srednjega razreda kot so audi A3 in A4, BMW razred 1 in 3, citroen C4, ford focus, C-max in mondeo, honda civic, kia cee'd, mazda 3, 5 in 6, opel astra in zafira, škoda octavia, toyota auris, VW golf, passat, touran in sharan.

zimske pnevmatike 225-45-17

Štiri pnevmatike so dobile oceno dobro oziroma zelo priporočljivo (Continental ContiWinterContact TS 850, Bridgestone Blizzak LM-32 S, Michelin Alpin A4 in Uniroyal MS plus 77), devet pnevmatik je dobilo oceno zadovoljivo - priporočljivo (Goodyear UltraGrip 8 Performance, Nokian WR D3, Dunlop SP Wintersport 4D, Fulda Kristall Control HP, Semperit Speed-Grip 2, ESA-TECAR Supergrip 7+ HP 210, Pirelli Winter Sottozero 3, Hankook Winter i*cept RS (W442) in Toyo Snowprox S953), dve pnevmatiki pa sta dobili slabo oceno in nista priporočljivi (Interstate Winter IWT-2 & Sailun Ice Blazer WSL-2). Cene pnevmatik se gibljejo med 81 in 170 evrov, pri teh pa že bolj velja pravilo: kolikor denarja, toliko glasbe.

Za najboljše med 125 in 167 evrov za kos

Vse štiri najboljše pnevmatike so se odlikovale s svojo uravnoteženostjo, tri pa imajo še posebej poudarjene dobre lastnosti. Continental contiwintercontact TS850 (okoli 166 evrov za kos) se je izkazala z najboljšimi lastnostmi na snegu, prenovljena Bridgestonova pnevmatika blizzak LM-32S (okoli 125 evrov) se je najbolje odrezala na mokri cesti, Michelinova pnevmatika alpin A4 (okoli 167 evrov) pa je imela najmanjšo obrabo in z njo prevozite najdaljšo razdaljo. Na novo razvita Uniroyalova pnevmatika MS plus 77 (okoli 140 evrov) sicer ni bila najboljša v nobeni posamični disciplini, temveč se je odlikovala z uravnoteženostjo na visoki ravni.

Devet pnevmatik z oceno zadovoljivo - priporočljivo

Za njimi sta se uvrstili pnevmatiki Goodyear ultragrip 8 performance (okoli 147 evrov) in Nokian WR D3 (okoli 133 evrov), ki sta boljšo oceno izgubili zaradi lažjih slabosti na mokri cesti. Dunlopova pnevmatika SP wintersport 4D (okoli 138 evrov) je imela nekaj težav na ledu - njena vodljivost je bila podpovprečna. Fuldina pnevmatika kristall control HP (okoli 122 evrov) je oceno zadovoljivo - priporočljivo dobila zaradi lažjih slabosti na suhi in na mokri cesti. Na mokri cesti, še posebej pri bočni vodljivosti, sta imeli težave tudi Semperitova pnevmatika speed-grip 2 (okoli 134 evrov) in pa pnevmatika ESA-Tecar seupergrip 7+ HP, ki je imela tudi dokaj veliko obrabo (nismo našli v ponudbi).

Na novo razvita Pirellijeva pnevmatika winter sottozero 3 (okoli 170 evrov) si je višjo oceno zapravila s povečano obrabo, saj z njo prevozite le približno polovico razdalje, ki jo zmore pri obrabi najboljša Michelinova pnevmatika. Hankookova pnevmatika winter i*cept RS (okoli 126 evrov) je imela kljub spremenjeni gumeni zmesi precejšnje slabosti na mokri cesti. To velja tudi za pnevmatiko Toyo snowprox S953 (okoli 109 evrov), ki se je ob tem dokaj slabo izkazala tudi na snegu, na ledu in je imela dokaj veliko obrabo.

Nizka cena ni pravi razlog za nakup

Dve najslabši pnevmatiki privlačita kupce predvsem z nizko ceno. Interstate Winter IWT-2 (okoli 109 evrov) je varnostno popolnoma neustrezna, ker ima težave pri skoraj vseh ocenjevalnih kriterijih. Medtem, ko je vožnja z njo po suhi vozni podlagi in ledu še sprejemljiva, se vozne lastnosti na snegu in mokri podlagi zelo poslabšajo. Podobno je tudi s pnevmatiko Sailun Ice Blazer WSL-2 (okoli 81 evrov), ki je solidna na snegu in ledu, v primeru dežja pa postane skoraj neuporabna.

Razlika v porabi goriva med najboljšo Semperitovo in najslabšo Nokianovo pnevmatiko je 4,4 odstotka oziroma tri decilitre goriva na 100 km.

Nekaj nasvetov za lažjo izbiro primernih zimskih pnevmatik (225/45 R17 H), ker so prilagojeni individualnim željam in potrebam.





Pnevmatike za tiste, ki pričakujejo predvsem dobro obnašanje na snegu:



1. Continental ContiWintercontact TS 850



2. Uniroyal MS plus 77



Pnevmatike za tiste, ki pričakujejo predvsem dobro obnašanje na mokri vozni podlagi:



1. Continental ContiWintercontact TS 850



2. Bridgestone Blizzak LM-32S



Pnevmatike za tiste, ki pričakujejo nižjo porabo goriva:



1. Bridgestone Blizzak LM-32S



2. Uniroyal MS plus 77



Pnevmatike za tiste, ki pričakujejo čim nižjo obrabo:



1. Michelin Alpin A4



2. Continental ContiWintercontact TS 850



Pnevmatike za tiste, ki si želijo najbolj vsestransko:



1. Conti WinterContact TS 850



2. Bridgestone Blizzak LM-32S



3. Michelin Alpin A4)



Pnevmatike za tiste, ki si želijo čim manj hrupa:



1. Uniroyal MS plus 77

Ker je pnevmatika edini stik vozila s cestiščem, lahko razlika med slabo in dobro pnevmatiko pomeni razliko med življenjem in smrtjo. Pri nakupu, ki ga navsezadnje opravite na nekaj let, se tako velja odločiti za varnejšo in kvalitetnejšo pnevmatiko.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.

Preberite tudi:

12.10.2012
20.10.2010
FINANCE
TOP Gradbeništvo
Ko se upokoji vodja gradnje
TOP Gradbeništvo
Maša Arko, Maja Koršič Potočnik
TOP GradbeništvoMaša Arko Ko se upokoji vodja gradnje

Kako naprej, ko velik gradbeni projekt trči ob javnonaročniški formalizem zaradi upokojitve odgovorne osebe, na trgu pa ni alternative?

FINANCE
Kako ravnati ob kibernetskih incidentih? Razlagamo v šestih korakih
FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Odlagališče odpadkov za NEK že zdaj presega 227 milijonov evrov
Finance
PREMAJHNA KONKURENCA IN VELIKI STROŠKI
Petra Sovdat Odlagališče odpadkov za NEK že zdaj presega 227 milijonov evrov 2

Do konca obratovalnega časa odlagališča je predviden strošek skoraj 300 milijonov evrov, pravi agencija za radioaktivne odpadke.

FINANCE
ESG
Neprecenljiva vloga dobaviteljev za uspešno rast Skaze v globalni industriji
ESG
Najboljši dobavitelji Skaze
ESGPartner ali podpornik projekta Neprecenljiva vloga dobaviteljev za uspešno rast Skaze v globalni industriji
FINANCE
TOP Gradbeništvo
Globalno bo letos prodaja gradbene opreme malenkost upadla
TOP Gradbeništvo
TOP GradbeništvoVasilij Krivec Globalno bo letos prodaja gradbene opreme malenkost upadla

Analitiki mirijo panogo, saj pravijo, da je upad posledica minulih rasti in da se prodaja vrača na normalne ravni.

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.